31 Temmuz 2014 Perşembe

Visual Studio Nedir, Ne İşe Yarar?



Nedir?

Visual Studio ya da tam adıyla Microsoft Visual Studio; Windows masaüstü, Windows Modern -eski ve bilinen adıyla Metro- arayüz(Windows 8/8.1) ve Windows Phone 8/8.1 için uygulama geliştirmenize yarayan bir yazılımdır.

Nasıl edinilir, ücretli midir?

Edinmesi oldukça kolay.  Express, Professional ve Ultimate olarak sürümleri vardır Windows'a benzer bir şekilde. Bunlardan sadece Express ücretsizdir. Express, diğer sürümlerden farklı olarak Windows modern arayüz + Windows Phone ve Windows masaüstü geliştirme araçlarını ayrı ayrı sunar. Yani ya Windows masaüstü için Express ya da Windows modern + Windows Phone (bir arada) için Express sürüm indirmelisiniz. Buradan herhangi bir Express sürümü indirmeniz ve kurmanız yeterlidir. Tavsiyem Windows masaüstü sürümüdür. Zira Windows Phone ve Windows modern arayüz için uygulama geliştirmek birazcık daha kurallı ve bu yüzden zahmetli. Windows Phone bir cihazınız yoksa kesinlikle tavsiye etmiyorum, en azından başlangıç için. Ayrıca Windows masaüstü sürümü için kaynak bulmak(özellikle Türkçe) çok daha kolay.

Nasıl kullanılabilir, faydası nedir?

Visual Studio en basit tanımıyla program yazma programıdır :) Tamamen kod ile programlarınızı yazabileceğiniz gibi, kodu kısarak görsel bir biçimde de program arayüzü oluşturabilirsiniz. Visual Studio içerisinde Visual Basic.NET, Visual C# ve Visual C++ gibi görsel destek sağlayan dilleri barındırır. Bu sayede daha kısa sürede daha güzel arayüzlü programlar oluşturabilirsiniz.

.NET Framework nedir?

NET Framework, Microsoft'un bize sunmuş olduğu bir kütüphanedir. .NET sayesinde bazı bileşenler Windows üzerine hazırdan yüklenir ve hem kod yazmak kolaylaşır hem de bu sayede zamandan tasarruf edilir. Geliştiriciler Visual Studio için .NET kullanmak zorundadır, kullanıcılar ise .NET platformunda yazılmış programları çalıştırabilmek için .NET Framework kurmalıdır. Şu an için en son sürümü 4.5.2'dir. Windows XP, 4.0 ve öncesine destek vermektedir.

Visual Studio'da herkes rahatça program yazabilir mi?

Elbette, herkes yazabilir. Bunun için biraz İngilizce, sabır, azim, ilgi ve yaratıcılık yeterlidir.

Kod yazmak için nasıl bir yol izlenir?

Bu işe ilgiliyseniz çok da kasmanıza gerek yok. Fakat Visual Studio içerisinde 3 adet ana programlama dili bulundurur, bunlar yukarıda da yazdığım gibi Visual Basic.NET, C# ve Visual C++'dır. Visual C++ oldukça ağır ve öğrenmesi zor bir dildir; internet tarayıcısı, oyun vb. yazarken kullanılabilir. Başlangıç için Visual Basic.NET, onu biraz öğrendikten sonra C# iyi gelecektir.


Konu alıntı değildir. Bu konuda gerekli ve temel bilgileri sizlere sunmaya çalıştım. İyi çalışmalar...

7 yorum:

  1. teşekkürler emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Oldukça güzel bir yazı olmuş elinize kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Gayet güzel ve yararlı bir yazı. Emeğinize sağlık. Benim de "Visual Studio, .NET, Frameworkler ve Visual Studio özellikleri" adlı konulardan oluşan bir yazım var. https://teknopatik.com/teknopatik-com/visual-studio-2018-nedir/ adresinden ulaşabilirsiniz.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. biz phyton gibi programları neden
    visual studyo ile kullanıyoruz sürekli

    YanıtlaSil